Kule vinçler belki de İnşaat sektörü için en önemli ekipmanlardan biridir. Bu sektörde faaliyet gösteren işletmeler, çeşitli projeleri gerçekleştirmek için bir dizi ekipmana ve makineye ihtiyaç duyarlar. Kazıcı yükleyici, Yükleyici, beton pompası, beton mikseri, beton santrali… Bu ekipmanların arasında en önemli ve vazgeçilmez olanlardan biri ise kule vinçlerdir. Kule vinçler, yüksek yapıların inşası, malzeme taşıma ve montaj işlemlerinde etkin bir şekilde kullanılan güçlü makinelerdir. Kule vinçlerin kullanımında iki yol vardır. Birincisi satın alma yöntemi. İkincisi ise kule vinç kiralama yöntemidir. Bu yazımızda önce iki alternatife de göz atıp kule vinç fiyatı hakkında bilgi vermeye çalışacağız.
Satılık kule vinç fiyatı
Kule vince ihtiyacı olan firmanın projesi 1-2 seneden uzun ise kule vinç alması daha avantajlıdır. Ya da firmanın bu projesinden sonra başka projeleri de olacak ise kule vinç satın almak mantıklı bir karar olacaktır. Tabiki iki durumda da ilk yatırım maliyetine katlanılması gerekmektedir. Ayrıca firmaların kule vinç satın alması için farklı finansman çözmleri de vardır.
Leasing ile kule vinç satın alma:
Firma kule vinci almayı düşündüğü üreticiden vinç için fiyat teklifi ister. Bu yazılı teklifle beraber çalıştığı bankaya kule vinç almak için leasing başvurusunda bulunur. Banka da ona kule vinç fiyatı üzerinden kaç ay vadeli ödeme sunacağı ve faiz olarak da istediği rakamı belirterek aylık ödeme planı sunar. Eğer iki taraf da bu ödeme koşulları üzerinde mütabık kalır ise banka üreticiden bu kule vinci satın alır ve inşaat firmasının kullanımına sunar. Tüm ödemeler yapılıncaya kadar kule vinç bankanın malı olarak kalır. Ödemeler tamamlandığında kule vinç inşaat firmasının malı olur. Yani ödemeyi firma değil banka kule vinç üreticisine ya da satıcısına yapar. İnşaat firması da aylık olarak ödemeleri bankaya yapar. Bir bakıma banka arada hem finansör hem de garantör olur.
Peşin para ile kule vinç satın alma:
İnşaat firması eğer yeteri kadar yatırım finansı/kapitali var ise peşin para ile kule vinci üreticiden ya da satıcı aracı kurumdan satın alabilir. Bu şekilde ne bankaya ne de başka bir kuruma bağlı kalmadan kendi vincini kendi şantiyesinde kullanabilir.
Vadeli kule vinç satın alma:
Yaygın olan bir diğer ödeme yöntemi ise vadeli yani çek ile kule vinç satın alınabilir. Bunun için üreticinin ya da satıcının kule vinci vadeli satmayı kabul etmesi gereklidir. Piyasada vadeli satışlar daha çok şu şekilde olmaktadır; %30-50’si peşin, gerisi 30-60-90-120 gün gibi aylara bölünmüş çeklerdir. Tabiki bu şekilde kule vinç satan firmalar peşin fiyatına göre bir miktar faizi kule vinç ücretinin üzerine koymaktadır.
Kiralık kule vinç fiyatı
İnşaat firmalarının eğer kule vinç almak için en başta bir finansal gücü yok, ya da olan anaparasını başka kalemlerde kullanmak istiyorsa kule vinci satın almak yerine kiralama yöntemi de seçebilirler. Bu hizmeti veren kule vinç kiralama firmaları ülkemizde de çok fazla mevcuttur. Eğer inşaat firması kule vinci kiralama yöntemini seçerse; Kiralanan vinç ile alakalı yapılacak sigorta, kule vinç operatörü maaşı ve bakım ücretlerini de karşılaması gerekmektedir. Kiralayan firma sadece vincin ilk teslimat nakliye ücretini ve kurulum ücretini karşılamak zorundadır. Tabiki ikili anlaşma gereki kule vinç operatörünü kiralayan firma da bulabilir, inşaat firması da bulabilir. Bununla alakalı “Kule vinç operatörü” yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Bir diğer kule vinç kiralama yöntemi ise aslında inşaat firmalarının en çok tercih ettiği yöntemlerden biri olan taşeron üzerinden kiralama yöntemidir. İnşaat firması yaptığı projenin kaba inşaatını yapması için alt taşeron kullanıyorsa kule vinci olan bir firmaya işi vererek bu yükten kurtulabilir. Daha çok kalıpçı, kalıp firması olarak adlandırılan bu firmalar kaba inşaat işlerini yaparken kendi kule vincini ve kendi kule vinç operatörünü kullanmaktadır. Bu şekilde aslında inşaat firması alt taşeron üzerinden vinci kiralamış gibi olmaktadır.
Kule vinç fiyatı ne kadar ? 2023 yılı Kule Vinç kaç para ?
Kule vinç satın alma ve kiralama ile ilgili tüm yöntemlere göz attık. Şimdi son olarak da bu yöntemlerle kule vinçlerin fiyatları ne aşamada onlara bakalım. Kule vinç fiyatı vincin sıfır mı ikinci el mi olduğuna göre değişmektedir. Ayrıca kule vincin kaldırma kapasitesine, çalışma yarıçapına/ bom boyuna, ayak tipine en önemlisi de kurulacak çalışacak yüksekliğe göre değişmektedir.
Sizlere yaklaşık fiyatları verirken şu an piyasada en çok kullanılan 10 tonluk tünel kalıp için gerekli vinç fiyatlarından örnekler vereceğiz.
2023 yılında 50-60m yükseklikteki sıfır yerli kule vinç fiyatı 200.000 – 300.000 Euro aralığındadır. Çinli markaların kule vinç fiyatları ise Türkiye liman teslimi 150.000 Euro’dan 250.000 Euro’ya kadar çıkmaktadır. Avrupa menşeili vinçlerde ise bu rakamlar 250.000-500.000 Euro aralığındadır. Bunun haricinde alınacak vinçlerde hidrolik tırmanma, ekstra mast, bina bağlantısı, uzaktan kumanda gibi opsiyonel özellikler ekstra fiyatlandırılmaktadır.
Kiralık kule vinçlerin fiyatı da yine bu özelliklere göre değişmektedir. Ortalama olarak 2023 yılında 10 tonluk bir vinç kirası markasına ve kalitesine göre aylık 150.000 TL ile 250.000 TL arasında değişmektedir. Yine burada da hidrolik tırmanma, ekstra mast, bina bağlantısı talep ediliyorsa hepsinin aylık bir kirası vardır ve genel kiralama ücretine eklenerek hesaplanmaktadır.
Tüm bunların yanında kurulum ücretleri de yerine ve kurulacak vincin özelliğine göre 1500 euro ile 2500 euro arasında değişmektedir.
Yeri gelmişlen Kule vinç operatörü maaşına da değinebiliriz. Kule vinci satın alsanız da kiralasanız da kule vinç operatörü olmadan vinci kullanamazsınız. Operatör belgesi olan ve bu işte deneyimli kişilerin bu sorumluluğu alması gerekmektedir. Günümüzde operatör maaşları, deneyime, çalıştığı işlere, çalışacağı işin boyutuna, kullanacağı vincin yüksekliğine göre değişmektedir. Bu kapsamda kule vinç operatörü maaşları da 1000 euro ile 3000 euro arasında değişmektedir.
There are no reviews yet.