Kule Vinç Nasıl Yükseltilir ?

Kule vinçler tasarım gereği belli bir yüksekliğe kadar serbest, binaya bağlama ihtiyacı olmadan çalışabilmektedir. Fakat yapılacak inşaatın, binanın, yapının çok yüksek olması ile binaya bağlantı yapılarak kule vinçler yüzlerce metre yüksekliğe kadar yükseltilebilmektedir. Kule vinç yükseltmesi genel olarak aşağıdaki adımları içerir:

Eğer kule vinç, mobil vincin uzanacağı bir yükseklikte ise, mobil vinçle kaldırılarak araya mast eklenmesi ile yükseltilir. Ama genelde mobil vinçlerin erişemeyeceği noktalara yükseltileceği için bu işlem hidrolik tırmanma ekipmanı ile yapılır.

Hidrolik tırmanma ekipmanı hidrolik sistemli bir ekipmandır. Kafes gibi bir sistemdir ve vincin en üst noktasında bulunur. Yükseltme işlemi yapılacağı zaman mast görevi görerek vinci bir mast boyu kadar yükseltir. Daha sonra kule vincin kendisi ile yaklaşık 3 metrelik mast yukarı kaldırılır. Hidrolik tırmanma kafesinin içine yerleştirilir. Alttaki ve üstteki mast bağlantıları hidrolik kafesten sökülerek yukarı taşınan masta yapılır. Bu işlem tekrarlanarak vinç istenilen yüksekliğe çıkartılır.

Yükseltme sırasında uygulanan bir diğer işlem de vinci binaya bağlamaktır. Vinç üreticinin hesaplamalarında belirtilen metrelerde binaya bağlanmalıdır. Örnek verecek olursak 10 tonluk bir vinç genelde 50 metre serbest durabilir. 50 metreden sonra yükseltilecekse 30-35. Metrede binaya bağlantı aparatı konulur ve kollar yardımıyla bina bağlantısı yapılarak sabitlenir. Daha sonra vinç yükseltilir. Bir sonraki bina bağlantısı 80-85. Metrede, bir sonraki 110-120 metrede, bir sonraki 140-150 arası metrede binaya bağlanarak yükseltilebilir.

Kule Vinç Nasıl Sökülür ?

Kule vincin demontaj işlemi de yine hidrolik tırmanma aparatıyla yapılmaktadır. Hidrolik ekipman mastı içine alacak şekilde bağlantıları yapılır. Mast aradan çıkartılır yere bırakılır. Bu işlem bina bağlantı noktalarına gelene kadar tekrarlanır. Daha sonra bina bağlantısı sökülür. Hidrolik ekipmanla mastlar sökülmeye devam edilir. 20-30 metre yüksekliğe gelindikten sonra mobil vinç vasıtası ile önce vincin ağırlık taşları, daha sonra ön bomu, daha sonra arka denge bomu, en son da mastlar ve ayaklar sökülür.

Kule vincin kurulum ve söküm işlemleri ortalama 2-3 gün süremektedir. Kurulum ve söküm işlemleri için en az 2 kişi gereklidir. 3 ya da 4 kişi ile bu işlem en hıslı şekilde yapılmaktadır. Bu işlemler için uzman ve sertifikalı kule vinç montaj-demontaj ekipleri tercih edilmelidir.

There are no reviews yet.

KuleVincler.com
Logo